Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
143 online brugere
3154 online annoncer
SælgesKøbes

Ordblind og radioamatør......................

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  17/06-10 16:13
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Jeg har en god ven, som er uhyre interesseret i at være radioamatør.

Han er meget ordblind, men har formået at bestå prøven til D-licens.

Nu vil han godt videre og forsøge at opnå B-licens.

Alle gode råd og ideer/forslag til løsningsmodeller modtages med tak.


Vy 73 de Jesper

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#2  17/06-10 16:59
Palle OZ8AFC
Indlæg: 57
Svar til #1:
lad ham skrive det hele på skrivemaskine så kan han genkende det når han ser det igen, jeg gik i skole med en der var ordblind og det fik han has på ved at bruge en skrivemaskine.

#3  17/06-10 21:46
Jens Sigurdson

Indlæg: 963
Svar til #1:

For at læse stoffet er der flere muligheder. Jeg vil mene at det bedste er at benytte en PC med scanner og programmet ABBY Finewriter. Det er et OCR program af de bedste, der kan tage en scannet tekst og omsætte det til et rigtigt tekst-dokument.

Når han har det kan han i princippet bruge "Adgang for alle" programmet til oplæsningen, men jeg vil nok foreslå et af de mere moderne programmer med en bedre stemme som f.eks. "Karsten", der er en tredje generations talesyntese.

Når han skal skrive, kan han benytte programmet "Se-det-ord", der virker ved at han blot skal kunne begyndelsesbogstavet, for at programmet begynder at komme med forslag til det endelige ord, efter to til fire bogstaver kan man nemt vælge ordet ud fra forslagene. Ordene bliver naturligvis læst op af den talesyntese man køre på PC'en.

Man kan købe en færdig rygsæk, med bærbar PC, scanner og alle programmer installeret og klar til brug. Priserne afhænger meget af om han evt. er under uddannelse eller selv skal betale hele gildet... Jeg mener at priserne starter under 10Kkr. og det syntes jeg er billigt, for det er et super hjælpemiddel. Jeg har set folk der aldrig har læst før, begynde at læse aviser, bøger og sågar reklamerne der kommer ind ad brevsprækken.

Denne her model er den vi bruger på min arbejdsplads til de ordblinde elever, og det virker super. Det er et handicap at være ordblind og en PC med de rigtige programmer, kan være lige så effektiv for en ordblind som en rullestol for en lam!

Jeg ønsker jer alt mulig held med det.

73
Jens


----------
Hilsen
Jens

#4  17/06-10 22:37
Max
Indlæg: 886
Svar til #2:
Det er vel nok dejligt at se en ekspert udtale sig.

#5  17/06-10 22:42
Max
Indlæg: 886
Svar til #3:
Hej Jens

Og nu slår jeg så ironien fra og roser dig for dit indlæg, rigtig god og klar besked.

Ordblindhed er jo et stort problem for rigtig mange, og det er for ringe at de har fået lov til at forlade skolen uden den rigtige hjælp. Vi taber simpelthen for mange recurser på den konto.

Og til den omtalte kan jeg så fortælle at der er muligheder for at få hjælp, specielt hvis man er under uddannelse, eller det bedste, har brug for at kunne skrive for at blive på arbejdsmarkedet.

#6  17/06-10 22:44
Brian B
Indlæg: 16
Svar til #1:
Hej.
Jens's metode er glimrende, men hvis det er for svært kan man vidst nok få "Vejen Til Sendetilladelsen" (VTS) B-licensen på lyd.(CD-rom eller bånd) ved jeg ikke helt, men prøv at kontakte EDR's handicapudvalg. De ved måske noget mere. ;-)

Og hvis du har mulighed for at hjælpe vores medamatør med det tekniske, derved tænker jeg, formler, Ohms lov, elektriske kontruktioner med mere.. så er han jo meget godt rustet.
Det tager måske lidt længere tid, men hvis han brænder for det så skal det nok gå, det er jeg sikker på.

Men prøv EDR.


#7  19/06-10 10:09
Jens Sigurdson

Indlæg: 963
Svar til #6:

Hej

Nu må i ikke misforstå mig, men jeg tror bestemt at PC-løsningen er til at finde ud af. It-rygsækken bruges af børn fra 3. klasse til fuldvoksne på samme måde.

Men jeg syntes at forslaget med lydbånd/CD'er er glimrende også. Så kan man jo få det ind med ske overalt; i bilen, sofaen osv. Så godt forslag! Findes VTS ikke som lydbog, burde den i hvert fald gøre det.

Mht. til tekniske spørgsmål, så vil han fint kunne skrive dem her vha. it-rygsækken. Se-det-ord er et hjælpeprogram der kommer frem alle de steder man kan skrive noget på PC'en og ellers ligger i baggrunden. Det betyder at man kan benytte Se-det-ord til chat i messenger, indlæg på brugtgrej, MS Word, OpenOffice, Ham Radio Deluxe.... over det hele....

Samme historie med talesyntesen, alt hvad der er bogstaver/tal/tegn kan oplæses. Grunden til at man skal omsætte en scannet tekst med Finewriter, er at det jo er et billede af teksten og ikke teksten som tegn. Det kan altså bruges i alle programmer, i Windows og på nettet til hjemmesider.

Man kan sågar blande det. Har han f.eks. selvangivelsen der skal udfyldes, kan han scanne den ind. Omsætte den og hente den ind i Word som baggrund, men med tekstomsættelsen også. Så kan han få læst teksten op og udfylde felterne direkte i Word og printe den udfyldte formular ud når den er færdig. Disse funktioner ligger ligger som makroer og kræver ofte bare at man smider et papir med tekst i scanneren hvorefter PC'en står og summer et øjeblik over det, og pronto så er man igang med at skrive på dokumentet i Word.

73

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 19/06-10 10:11
#8  19/06-10 11:11
Brian B
Indlæg: 16
Svar til #7:
Hej Jens.
Nååh nej men det var ikke ment på den måde, med at PC-løsningen var for svær. Men hvorfor gøre det bøvlet, hvis man kan lytte til en CD..hehehe..Nej,Jeg ved godt at der er "små børn" der bruger det. ;-) men igen så prøv NOTA eller EDR.. VTS findes på CD, det er bare et spørgsmål om at få fat i den. ;-)
Held og lykke med jagten.
Venlig Hilsen Brian

#9  22/06-10 20:36
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Svar

Tak for de gode inputs.

Jeg har bl.a. talt med EDR´s handicapudvalg, der nu er med i projektet.

Igen en fordel at være medlem af EDR.

Det er besluttet, at vi går i gang.

Nærmere følger, når sejren er i hus.


Vy 73 de Jesper

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#10  22/06-10 21:03
Jens Sigurdson

Indlæg: 963
Svar til #9:

Det er jeg utrolig glad for at høre. Jeg ønsker jer al mulig held med det. Hvis i ønsker det er i meget velkomne til at søge råd hos mig ang. PC løsninger til ordblinde eller den smule jeg nu ved om radio.
Det er ikke sikkert at jeg har alle svarene, men så kender jeg nogen der har ;-)

73
Jens

----------
Hilsen
Jens

#11  22/06-10 21:13
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Svar til #10:
Tak for den mulighed også. Rent faktisk ved jeg ikke på nuværende tidspunkt, hvordan vi gør.

Men vi gør det!

På genhør og

Vy 73 de Jesper

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#12  23/06-10 10:58
Brian B
Indlæg: 16
Svar til #9:
Hej.
Velbekom. ja EDR er en god ting at have, og husk at der også er mulighed for, at få læst spørgsmålene op, når han en gang føler sig klar til at aflægge prøve.

Held og lykke herfra. ;-)

Hilsen Brian

#13  23/06-10 11:51
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #12:
Hurra for vores forening...... EDR....

#14  23/06-10 15:27
Jens Sigurdson

Indlæg: 963
Svar til #13:

ja hurra

----------
Hilsen
Jens

Denne tråd er lukket for nye indlæg