Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
222 online brugere
2420 online annoncer
SælgesKøbes

Et elektronik-mysterie...

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  04/08-18 01:16
Deleted User
Indlæg: 1469
Lad mig starte med at sige, dette er ikke et problem, med andre ord er problemet løst, en ny AC-adpapter er købt og alt spiller som det skal.

Nu til spørgsmålet: Her den anden morgen hvor jeg lige var stået op og blæseren kørte med al for varm luft ind ad vinduet, ja da standsede blæseren lige pludseligt, og jeg så mig forbavset omkring, ingen små led-lamper lyste, strømmen var gået. Jeg gik ned til lystavlen og slog den elektroniske sikring tilbage (HPFI var ikke gået fra), hvorefter den straks slog fra igen, jeg slog den så irriteret til igen og nu blev den oppe. Jeg tænkte at det måske nok ikke var det smarteste jeg har gjort men var morgen-træt (utrolig morgen-grim) og pænt irriteret.

Jeg kunne ikke lugte noget var brændt nogen steder og slog det midlertidigt hen. Senere på dagen skulle jeg bruge min bærbar computer og konstaterede at AC-adapteren ikke virkede, der stod ca. 300 milliVolt på 20 Volt stikket. Den var altså feset af (uden at lugte brændt) den morgen hvor computeren stod i dvale-tilstand, altså med stort set ingen belastning på AC-adapteren. Hvordan kan det lade sig gøre?

AC-adapteren var en original Lenovo 135Watt som ikke var underdimensioneret i forhold til den bærbare computer. Den stod ikke et udsat sted hvor der var varme og der var intet lagt over adapteren, den lå blot på gulvet. Nogen som har en ide til hvordan sådan noget kan ske? For mig er det lidt et mysterie...

Redigeret 04/08-18 01:35
#2  04/08-18 01:35
Charles Nielsen
Indlæg: 13
Svar til #1:

Hej.
Alle komponenter har en "Middel time failor" det er det til et given komponent´s levetid.

For mig at se er der en Lyt der har lækket "elektrolyt" ud på printet og løbet over på "Jord lederen"

Diagnose: En deffekt lyt i netsiden på forsyningen. AC-adapteren var original Lenovo 135Watt.

1. Medens man piller tilrådes det at afbr netspændingen.
2. Sav meget forsigtig gennem plasten hvor du kan se den er samlet.
Ja. Jeg mente save, med metal nedstryger.
3. Fjern lytten. Det er den lige efter Brokoblingen
4. Rengør printet
5. Isæt den nye Lyt. husk vend den rigtig. ?
6. Kassen samles, hold den sammen med en kraftig elastik og UDEN
lim
HÃ¥ber det er svar nok.

Venlig hilsen Charles

Redigeret 04/08-18 01:44
#3  04/08-18 01:39
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #2:

Det lyder som en meget rimelig diagnose. Tak for den.

Den skal ikke repareres, den ryger på genbrugen, men jeg vil da gerne forære den væk til en som gerne vil have al den besvær med at skille den ad. Det bliver som sagt ikke mig. Når ting ikke umiddelbart kan skrues fra hinanden, så ryger det afsted på genbrugen.

Redigeret 04/08-18 01:50
#4  04/08-18 10:41
Lars Peter Larsen
Indlæg: 867
Svar til #3:

Afhængig af hvor gammel den computer/klaptop er kan du måske finde en anden strømforsyning til den. Original eller uoriginal. Måske genbrugspladsen kan "levere" den.

Hvis det ikke er en model hvor der er kommunikation mellem strømforsyning og PC via et 3. ben i stikket kan den strømforsynes fra en almindelig strømforsyning der giver 16 eller 19 volt - hvad PC'en nu er mærket til, bare der er den nødvendige strøm bagved.

Sidst med ikke mindst: Godt at dit fejlstrømsrelæ slog ud, den strømforsyning kunne have startet en brand dersom den ikke var blevet afbrudt.

Får du PC'en op at køre, så sørg for at få trukket en backup af dine data fra harddisken.

Held og lykke.

Vy 73 de oz1etp/Lars

#5  04/08-18 12:47
OZ5PZ Poul Rosenbeck
Indlæg: 270
Svar til #1: Nu skal man jo læse hele teksten i det der bliver spurgt om. Som der står (HPFI relæ var ikke slået fra). Så det er gruppesikringen der er udløst. Dette kan kun ske ved større forbrug end den er dimensioneret til (normalt 10-13 Amp for en lysgruppe).

Et HPFI relæ slår ikke fra ved en kortslutning. Det måler og sammenligner den strøm der bruges i alle husets lys og kraftgrupper. HPFI relæet sidder før alle installationens gruppesikringer og sammenligner forbruget i faser & nulledning. En overgang til jord fra en fase vil resultere i ubalance i relæet og udløse dette. (Typisk hvis strømmen er større end 30 mA).
Relæet vil udløse hvis der er overgang til jord et eller andet sted i installationen, eller en person berører og afleder strøm fra en faseledning til jord.
Derimod udløser relæet ikke hvis man tager fat i fase og nulledning, så pas endelig på med det. Det er meget livsfarligt. Har selv prøvet det et par gange, men heldigvis overlevet med en del forbrændinger inde i hænderne.

Men nu tilbage til problemet med gruppeafbryderen. Der kan være flere årsager til at den udløser.
Der kan være opstået fejl i afbryderen så den udløser for en lavere strøm end den er beregnet til.
Der kan være en periodisk kortslutning et eller andet sted i den gruppe sikringen beskytter.
Hvis du har haft gang i kaffemaskine, brødrister med mere, og køleskab/fryser er på samme gruppe og tilfældigvis lige starter på dette tidspunkt, vil deres startstrøm eventuelt også kunne udløse automatsikringen.

Strømforsyningen til PC’ en er sikkert bare stået af på et eller andet tidspunkt i løbet af natten og den indbyggede sikring er brændt over. Det sker jo for det meste elektronik på et eller andet tidspunkt.
En anden mulighed er at den ikke har kunnet tåle de pulser der vil opstå ved at man kobler lysnettet på flere gange hurtigt efter hinanden. Det er ikke al elektronik der kan holde til den slags.

73 de oz5pz Poul

#6  04/08-18 13:48
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #4:

Problemet er løst som jeg starter med at skrive, Der er intet i vejen med computeren som ikke er særlig gammel, og den kører med en fabriksny AC-adapter nu. Så det handler ikke om at få løst et problem men af ren nysgerrighed, hvad kan forårsage sådan en kortslutning fra en AC-adapter som i situationen dybest set intet laver.

Der er i øvrigt back up af alle vigtige ting på computeren, ud fra holdningen hellere "safe than sorry" end "rigtige mænd tager ikke back up, de sidder og græder"

Svar til #5:

Grunden til at jeg nævnte HPFI-relæet var såmænd bare for udelukke nogle fejl-konklusioner. Jeg kender godt relæets funktion.

Jo men tanken om at gruppe-afbryderen på EL-tavlen ikke havde slået fra får det da også til at løbe iskoldt ned ad ryggen på mig. Fordi selv om vi er godt forsikret, er det jo stadig meget traumatisk at se ens hjem brænde ned, ligesom det ville være for de fleste mennesker.

Som sagt var jeg næsten lige vågnet da det var skete og jeg havde ikke nået at få tændt for noget som helst og derfor var jeg jo på bar bund på hvad det kunne være. Havde jeg nu ikke været så morgen-træt og sur, så havde jeg grebet det lidt mere fornuftigt an, i form af at slukke for alting, slå gruppe-afbryderen til, og tænde for en ting ad gangen indtil fejlen opstod igen men det gjorde jeg som sagt ikke.

Jeg tror nu ikke at der er fejl i den 13 amperes gruppe-afbryder, den trækkes nogle gange tæt ved de 10 ampere og det klarer den fint. El-tavlen har vel været monteret i 4 år nu og har aldrig givet anledning til nogen problemer, så synderen MÅ have været AC-adapteren som jo altså heller ikke virkede mere.

Jeg tror at Charles diagnose nok er meget tæt på at være den rigtige men det finder jeg aldrig ud af for jeg gider ikke at ligge og skære den op for at finde ud af det. Det ændrer jo alligevel ikke rigtig på noget. Så tråden har jeg egentlig kun startet på om der var en eller anden som kunne komme med en plausibel forklaring og det synes jeg der er og tak for det.

Redigeret 06/08-18 01:25
#7  04/08-18 16:09
Max Jakobsen
Indlæg: 406
Svar til #1:

Jeg har aldrig sådan noget tændt når jeg sover / ikke er hjemme. Af samme årsag.

----------
Den anden Max.

#8  04/08-18 17:45
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 750
Svar til #1:

Det du har oplevet er desværre helt normalt.

Det er helt normalt at SMPS ( https://da.wikipedia.org/wiki/Switch-mode-str%C3 %B8mforsyning ) går i stykker "før tid". I princippet burde de holde i 20-30 år, men grundet disse "optimeringer" i design og bygningsfasen, kan de holde helt ned til 1/2-3 år:
* https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague (især for udstyr med ellytter med capacitor-fejldesign mellem 1999 og 2007)
* køb og isætning af for billige ellytter.
* Dårlig placering af ellytter tæt op ad en varm komponent eller køleplade. (det er desværre et ret normalt design)
* Dårligt og utestet design. Her incl. ikke robust overfor elstøj fra elnettet eller sekundærsiderne.
* Ingen overlast og overtemperatur beskyttelse.

Det flyder med videoer af "gravide", lækkende og eksploderede capacitorer i SMPS:
https://www.youtube.com/results?search_query=cap acitor+plague

Specielt Samsung-tv har været berygtet, muligvis også pga. deres store succes, grundet capacitorer med for kort levetid. Det flyder med GDS-videoer af hvordan capacitorerne skiftes:
https://www.youtube.com/results?search_query=cap acitor+plague+samsung+tv

-

For billige SMPS er også berygtet for deres manglende støjfiltrering i indgang og udgang. SMPS findes fx til PCere og i sparepærer. Stort set alle de "lette" spændingsforsyningsklodser, som har "invaderet" vores boliger, er SMPS-baseret :-)

-

"Gamle" spændingsforsyninger med 50Hz-transformatorer er typisk meget mere robuste, men vejer meget mere. 50Hz-transformatorer kan gerne holde i 40-50 år eller mere. Ellytterne i "gamle" spændingsforsyninger holder dog typisk kun 3-10 år - så er deres indre modstand steget for meget grundet udtørring.

----------
Glenn, OZ1HFT

Redigeret 04/08-18 18:02
#9  04/08-18 19:34
OZ5PZ Poul Rosenbeck
Indlæg: 270
Svar til #6:
Det Charles nævner med en lækket elektrolyt der har lavet forbindelse til jordledning gælder kun hvis strømforsyningens jordledning er tilsluttet lysnettet.
Jeg ser mange steder den slags strømforsyninger tilsluttet uden jordforbindelse.

Men det er korrekt at billige switchmode forsyninger står af, men dog som regel lige efter at garanti/reklamationsret er udløbet. Jeg synes bare det er pudsigt at den lige netop står af og udløser gruppeafbryderen lige netop når du er vågnet.

Du nævner at blæseren kørte, så på det tidspunkt er gruppeafbryderen ikke udløst.
Foran de fleste småmotorer sidder der et støjfilter bestående af modstande og kondensatorer. Måske kan det være her i ventilatoren årsagen ligger. Min hustru fik et mindre chok en gang hun støvsugede. Der lød et mægtigt knald og så stoppede støvsugeren. Årsag: Støjkondensatoren var sprængt i stykker og havde udløst gruppeafbryderen.

Jeg slukker for min strømforsyning til Pc’en, når jeg ikke bruger den. Det er unødvendigt at have den tilsluttet 24/7, hvis Pc’en ikke er i brug.

Men problemet er jo forhåbentlig løst, så ikke mere om det.

73 de oz5pz Poul

#10  04/08-18 21:45
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #9:

Nej nej, gulv-ventilatoren er næsten helt ny og har kørt i flere dage efter hændelsen uden problemer. Nu antager jeg at det som Charles mener er nul-lederen og fase som kortsluttes på grund af udsivende syre. Det underlige er bare at kortslutningen ophører (men adapteren leverer ikke længere spænding). Der er ikke nogen jord-tilslutning til AC-adapteren og hvis det var der som der var lækket spænding til, så var det jo HPFI-relæet som havde koblet fra. Jeg mener at huske at det sker ved en (fejl-)strøm på 30 mA. Det skete ikke idet jeg vågnede men måske 20-30 minutter efter at jeg vågnede. Ventilatoren havde på det tidspunkt kørt i mange timer på grund af det alt for varme vejr.
Nej der er nok ikke så meget mere at sige om hændelsen og fordi jeg ikke gider at splitte AC-adapteren kommer vi nok heller ikke tættere på sandheden om den. Men det giver mig da anledning til bekymring at sådan noget sker.

#11  05/08-18 04:40
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #8:

Hej Glenn

Jeg har bare aldrig oplevet dette før og har da haft en del SMPS blandt andet til en bærbar computer som jeg havde i 9 år (inden den røg på genbrugen) med samme SMPS uden problemer. Så derfor er jeg lettere chokeret over at denne her SMPS kan lave sådan et nummer uden at være videre belastet da det skete. Men jeg kender da godt til komponenters begrænsede holdbarhed og at elektrolyt-kondensatorer skal udskiftes med tiden. Således havde jeg ingen forventning om at det skulle holde evigt men dog en forventning om at det ikke skulle få EL-tavlens elektroniske sikring til at slå fra. Det har givet lidt stof til eftertanke. Jeg mener kan det afstedkomme en brand næste gang hvis jeg ikke slår SMPS fra fremover når jeg ikke bruger den. Jeg er lidt skuffet over sikkerheden i den slags elektronik efter denne her hændelse.

Redigeret 06/08-18 01:45
#12  06/08-18 02:45
Charles Nielsen
Indlæg: 13
Svar til #9:
Det er ganske rigtig det du siger at nogle strømforsyninger er tilsluttet uden jordforbindelse.

Dette gælder dog ikke den omtalte AC-adapteren original Lenovo 135Watt

Her er der Mikey Mouse stik i adapteren.

Vh Charles.

#13  06/08-18 05:03
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #12:

Ja det er rigtig at der går en nul, fase og jord på ledningen, MEN, jordledningen går ikke til et 3. ben som sættes i en stikkontakt med jord, og dermed er AC-adapteren IKKE jordforbundet. Selve det runde stik ligner den tyske stikkontakt-model hvor man tager jord fra et par kontaktpunkter på siden af stikket. Dette giver ingen jordforbindelse på en dansk type stikkontakt, der kræves det tredje "jordben". I vores lejlighed har vi ikke jordforbindelse på langt de fleste af stikkontakterne. Men der kan godt sættes et 3 benet stik på den originale AC-adapter som med et tilsvarende stik i væggen ville have givet en jordforbindelse og dermed mere sikkerhed.

Redigeret 06/08-18 05:11
#14  06/08-18 15:13
Charles Nielsen
Indlæg: 13
Svar til #13:
Ok
Så er det sikker og vidst at så er forsyningen ikke skyld i at Hfién afbrød

Hfién afbryder KUN ved fejlstrøm. Og det ved vi.

Jeg kom i tanke om at du skrev at forsyningen havde nogle få mV.
Her tydet så på at der er en Trans der svømmer som man siger:
Altså en stor modstand siddende i netdelen, fra + til Basis.

Denne modstand er i M? klassen (Evt 820 K?) er afbrudt.

Har været ude for det nogle gange.
Save og klap sammen ogr det virker.
Vh Charles

Redigeret 06/08-18 15:18
#15  06/08-18 16:32
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #14:

Altså HPFI afbrød ikke på EL-tavlen som jeg tidligere har skrevet. Det var gruppe-sikringen som gik og den er elektronisk og ikke mekanisk som de var tidligere. Men da AC-adapteren ikke kan skrues fra hinanden, så ryger den på genbrugen (der er jo købt en fabriksny AC-adapter til den og det virker).

#16  06/08-18 23:30
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 750
Svar til #11:

Hej Kim

Muligvis har en af dioderne i indgangens ensretterbro kortsluttet. Eller switch-transistoren er kortsluttet.

Strømforsyningen er ligesom andre strømforsyninger udstyret med en sikring på primærsiden. Den går hvis/når strømforsyningen trækker for meget strøm fra elnettet. (Selv sparepærer har sikringer indbygget)

Mærkevare strømforsyninger plejer at være sikret godt. (opfylder CE-mærkningens krav)

Men vil du vide mere, saver du strømforsyningen op og måler, hvor der er et problem.

PS: Jeg har været ude for en elfordelerskinne, som kortsluttede (elgruppen slog fra) når nogen trykkede et stik i det rigtige/"forkerte" hul. Elfordelerskinnen havde også jord - og plastskallerne var nittet sammen. Desværre fik vi ikke skilt elfordelerskinnen ad så vi kunne se årsagen.

----------
Glenn, OZ1HFT

Redigeret 06/08-18 23:39
#17  07/08-18 01:42
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #16:

Nej jeg har egentlig fået at vide hvad jeg har brug for. Som sagt flere gange før, den ryger afsted på genbrugs-pladsen så snart vi har noget mere som skal den vej, så den skal ikke åbnes.

Uanset at du mener at der sidder en sikring inde i den, så har den jo i hvert fald ikke forhindret gruppe-sikringen i at slå fra. Det er ikke videre betryggende.

Redigeret 07/08-18 01:46
#18  09/08-18 11:55
OZ5PZ Poul Rosenbeck
Indlæg: 270
Svar til #1:
Så kom mit barnebarn med en tilsvarende strømforsyning til hans bærbare computer. Den var holdt op med at lade. Den var mærket 19V 2,1A 40W
Jeg kunne konstatere at forsyningen trak strøm fra lysnettet (opladede elektrolytten på lysnetsiden). Intet lugtede brændt.
Ved at måle på strømforsyningens DC stik kunne jeg konstatere en spænding på omkring 3,8 volt. Elektronikken var altså stået af.
Jeg fandt en tilsvarende forsyning og tilsluttede denne til PC’ en. Alt fungerede nu igen og batteriet blev opladet.
Min teori er at de, mere eller mindre underdimensionerede strømforsyninger, der er pakket hermetisk ind i en helt tæt kasse, i sommervarmen ikke kan komme af med varmen og dermed står af i elektronikken. Barnebarnet fortalte at temperaturen på hans værelse var temmelig høj, måske i nærheden af 40 grader. Ligger den så og er mere eller mindre tildækket, ja så skal det jo gå galt.
Han blev så påmindet om at strømforsyningen ikke var tildækket og ikke blev benyttet når der var så høje temperaturer i rummet, samt at den ikke var tilsluttet når han ikke benyttede PC’ en.

73 de oz5pz Poul

#19  09/08-18 13:43
Deleted user
Indlæg: 572
Svar til #1:

PSU'en til min DAB radio har også netop valgt at stå af (SW-mode). Det skete også uden nogen form for lugt af afbrændte komponenter. Radioen var ikke tændt da det skete.
Jeg tror også at sommervarmen har haft en indflydelse på det. De hermetisk lukkede og plastikindkapslede PSU'er har det svært når det gælder om at slippe af med varmen.

#20  09/08-18 16:18
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #19:

Ja det er nok ikke helt utænkeligt, Brian. Vores elektronik kan ikke lide disse her hede varmegrader ligesom de fleste af os mennesker heller ikke kan det.

#21  09/08-18 17:10
OZ5PZ Poul Rosenbeck
Indlæg: 270
Svar til #20:
Jeg har nu adskilt strømforsyningen og nærkigget alle komponenter. Intet ser brændt ud og sikringen på 2,5 A er intakt.
Kan ikke se nogen kolde lodninger, men efter at have vredet lidt med kølepladerne fungerer den igen.
Tror varmen har været årsag til svigt i forbindelsen i en af de komponenter der sidder på kølepladen. Jeg har tidligere set løs forbindelse i en halvleders tilledninger. Så det er nok en stakket frist hvor længe den fungerer igen.
Da sikringen sidder lige efter nettilslutningen tror jeg ikke din strømforsyning var årsag til at gruppeafbryderen koblede ud.
Du har sikkert været udsat for noget der kun sker en ud af en million gange. Fryser og køleskab har valgt at starte på lige nøjagtig samme tid.
Så er der vist ikke mere kød på det emne. Fortsat god sommer.

vy 73 de oz5pz Poul

Vedhæftede filer: Strømforsyning PC.pdf  
#22  09/08-18 18:55
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #21:

I så fald er det bare underligt at AC-adapteren går i stykker samme dag men rigtigt, det er der ikke nogen af os som ved noget om MEN du skal lige bemærke at jeg måtte skubbe grebet på gruppe-afbryderen tilbage to gange før det blev på plads. Noget har kortsluttet og jeg tror stadig at det er den.

Redigeret 09/08-18 19:40
#23  09/08-18 21:09
OZ5PZ Poul Rosenbeck
Indlæg: 270
Svar til #22:
At du måtte skubbe håndtaget ind to gange er sikkert fordi både fryser og køleskab skulle starte på en gang. De har begge store startstrømme.
Hvis der var kortslutning i strømforsyningen ville dens interne sikring på et par ampere være sprunget længe før gruppeafbryderen udløser. Sikringen sidder før alle andre komponenter. (Nederste højre printhjørne på nederste billede).
Så du har bare været uheldig med din strømforsyning lige som mange af os andre.

Vy 73 de oz5pz Poul

#24  09/08-18 22:02
Deleted User
Indlæg: 1469
Svar til #23:

Jo men dengang, da køleskabet blev sat til fra nyt af, da sprang der ingen sikringer og da må man da antage at både fryser og køleskab går i gang samtidig. Ej den tror jeg ikke rigtig på. EL-tavlen bør kunne klare en stor kortvarig strøm, der er trods alt 13 ampere at gøre godt med. Og vores øvrige forbrug på det tidspunkt af døgnet var nærmest ikke-eksisterende. Der er et underligt sammenfald om du skulle have ret. Nå men uanset hvad, så er det hvad vi tror og ikke hvad vi ved, og da den ikke bliver skilt ad og undersøgt, så bliver det heller ikke afgjort, og så er der vist ikke mere suppe at koge på den høne. :-)

Redigeret 09/08-18 22:03
Denne tråd er lukket for nye indlæg